Nintendo classic mini 8 bit i miniformat

      Kommentarer inaktiverade för Nintendo classic mini 8 bit i miniformat

Många yngre känner nog inte till eller än mindre minns den första Nintendo konsolen (Nintendo Entertainment System, NES – också känd som Nintendo 8-bitar) som kom till Sverige den första september 1986. Det var en grå svart låda med röd text som påminde om en VHS-spelare, men istället för att spela filmer så kunde man spela spel med den. Ett av de mest populäraste spelen som släpptes på denna konsol var inget mindre än Super Mario Bros, spelet som gjorde Mario till ett hushållsnamn i Sverige och resten av världen.

30 år senare (2016) släpper Nintendo en mer portabel variant av NES, Nintendo classic mini 8 bit i ett miniformat. Till skillnad från det gamla NES från 80-talet kommer denna variant fylld med redan installerade spel. Totalt är det 38 spel (varav 8 endast går att spela på den japanska utgåvan, och vise versa). Några av spelen som går att spela på NES classic mini är The Legend of Zelda, Final Fantasy, Excitebike, Gradius, och såklart Super Mario Bros med fler.

En annan skillnad från originalet är att NES classic mini inte kommer med några traditionella kablar (originalet använde AV-kablar i färgerna rött, gult och vitt) utan kommer med mer moderna kablar som man enkelt kan koppla in i TV:n. Då den är i ett miniatyrformat är den enkel att bära med sig till släkt och vänner på andra sidan stan (eller landet). Då konsolen kommer med två kontroller kan man börja spela tillsammans direkt när man har packat upp och kopplat in den.

Att spela på NES mini får en verkligen att känna sig som barnet igen, alla ljud, grafik och knapptryckningar är som förr, och det var det många som tyckte. Konsolen sålde som glass i solsken när den lanserades 2016 och det är många som nu använder konsolen som sin go-to 8-bitars maskin. Inte konstigt att Nintendo några år senare även släppte Super Nintendo mini.